25.04.2015

День: Київські пластуни відзначили 103-тю річницю організації (фото)

25 квітня понад 300 членів Пласту пройшли урочистою ходою від парку ім. Тараса Шевченка до Михайлівської площі у Києві. У квітні пластуни відзначають річницю організації, цьогоріч – 103-тю.
«Це вже стало доброю традицією в українських містах. Ми кожного року в одностроях під звуки барабанів і з прапорами маршрируємо головними вулицями міст і таким чином один день в році робимо промоцію себе для громади», – говорить учасник акції Андрій Чеберяк. 
Традиційно в цей день молоді пластуни складають пластову присягу й обіцяють бути вірними Богові і Україні, допомагати іншим та жити згідно з Пластовим законом. Крім того найменших пластунів – новаків і новачок приймають до організації (вони отримали жовті хустки), а більш досвідчених переводять на вищі ступені. 
«Лише рік тому, святкувавши річницю, ми мали вимарш центральними вулицями і за нашими спинами ще стояв Майдан. Пройшов рік, який приніс нові виклики та перепони, і вже зараз бачимо, що до перемоги лежить нелегкий шлях, – під час відкриття акції говорить голова київського осередку організації Андрій Лузан. – Сьогодні більше ста наших побратимів-пластунів воюють в україно-російській війні на сході. На превеликий жаль, маємо вже трьох Героїв-пластунів, які відійшли на Вічну Ватру. Нам треба гартувати свою силу та дух, щоб бути гідним їхніх подвигів. Бажаю кожному пластуну протягом наступного року зробити щонайменше 103 добрі справи, за які кожному з нас не буде соромно. Таким чином ми зможемо зробити наше рідне місто кращим, а відтак і почати змінювати Україну».
На площі перед Михайлівським золотоверхим собором перед пластунами з вітальним словом від Президента виступив Дмитро Шимків. «Основа українського суспільства — це молода еліта, яка виховується саме в таких організаціях як Пласт. Сьогодні Україна як ніколи потребує сильних провідників і багато в чому завдячує діянням пластунів, які не зламали своїх присяг», – процитував привітання пластунам від Петра Порошенка заступник голови Адміністрації Президента.
Після пластових церемоніалів та короткої літургії в пам'ять про загиблих пластунів розпочалися квести містом. Закінчилася акція ватрою на Замковій горі поблизу Андріївського узвозу. 

«Це "передпочаток" великих пластових зібрань. У травні під час "Свята Весни" хлопці й дівчата будуть показувати чого вони навчилися за рік, потім відбуватимуться табори за містом на 10-14 днів, де діти будуть вчитися працювати в команді і певним чином змагатися чином між собою», – говорить пластун Ярема Дух.

Довідка "Дня". Скаутський рух заснував британський генерал лорд Роберт Бейден-Пауел у 1907 році, коли видав книжку «Скаутинг для хлопців», яку згодом переклали багатьма мовами світу. Скаутську виховну методу на український лад у Галичині перелаштували Олександр Тисовський, Петро Франко та Іван Чмола. Щороку в десятках українських міст відбуються сотні пластових акцій для дітей. Пласт діє в більш ніж десяти країнах, а в Україні на сьогодні більше 7 тисяч активних пластунів.

Фото Артема ЖУКОВА, "День"
Джерело: www.day.kiev.ua
[Пласт]

Новина на мапі

Уся мапа новин!!!