29.04.2015

17-19 квітня у Івано-Франківську відзначили День Першої Пластової Присяги

Протягом трьох днів івано - франківські пластуни святкували 103-тю річницю Пласту, яка цього року була приурочена до 150-ліття від Дня народження митрополита греко-католицької церкви та пластового мецената Андрея Шептицького.

Незважаючи на несприятливі погодні умови, святкування загалом відвідало більше 400 пластунів з Івано-Франківська та округи.

Перший день святкувань розпочався з освячення великого настінного малюнку «Андрей Шептицький та пластуни» на фасаді пластової домівки. Малюнок був створений спільно пластовою станицею Івано-Франківськ та фестивалем «Вгору серця». Основним ідейником та натхненником виступив відомий франківський художник Ярема Стецик. Долучились до втілення малюнку у життя Христина Магас, Віта Дідик, Микола Данилів, Юрій Стецик, Віталій Грех, Тарас Тямкі, Наталя Стецик, Ігор Ціник, Володя Билиця і ще багато інших, за що ми їм дуже вдячні.

Опісля освячення пластуни станиці Івано-Франківськ здійснили вимарш центральною частиною міста до кінотеатру «Лю'мєр», де відбулось відкриття анотаційної дошки пластуну Юліану Дорошу (коротка довідка: Юліан Дорош – станиславівський пластун, один із перших кінооператорів на Галичині. Саме йому належить чи не єдина кіноплівка (німий фільм «Свято молоді», 1930 р.), яка дійшла до наших днів, на котрій зафіксований митрополит Андрей Шептицький. Юліан Дорош зняв перший повнометражний фільм на Західній Україні. Також Юліан є одним із засновників 15 куреня «Орден Залізної Остроги» ім. Святослава Завойовника)

18 квітня біля пам’ятника «Пластунам, що не зламали своїх присяг» було проведено урочисте відкриття святкування. Цікавинкою відкриття стало закладання у землю капсули-послання до івано - франківських пластунів майбутнього, яку символічно «законсервували» представники всіх уладів – від пташат до сеньйорів. Послання необхідно дістати і прочитати через 47 років, у 2062 році на 150-ліття Пласту.

Після відкриття розпочало свою роботу велике пластове наметове містечко, яке було розкладене на майдані А. Шептицького і тривало впродовж усього дня, де усі бажаючі могли прийняти участь у різноманітних активітетах, зазирнути до музею «Пластової історії», поспівати та побавитись разом з пластунами, а також придбати продукцію від куренів на ярмарку, усі виручені кошти від якого підуть на допомогу Станіславу Стовбану, пластуну з Калуша, який втратив ногу захищаючи Донецький аеропорт в січні 2015 року.

Навіть дощ, холод та шквальний вітер не змогли зіпсувати позитивного настрою. У кінці дня всі були втомлені, проте знайшли у собі сили повеселитись на загальностаничній варті, яка через несприятливу погоду була перенесена у приміщення, але від того не стала менш атмосферною :)

А вже наступного дня, 19 квітня, у Івано-Франківській обласній філармонії відбувся великий концерт-нагородження «Пластовий черевик» , режисером якого була ст. пл. вірл. Дана Провальна, БлиСк.. У запеклій та напруженій боротьбі перемогу у номінаціях здобули:

  • Найкращий братчик та його рій – бр. Сашко Скомаровський, рій «Веселі Шершні»

  • Найкраща сестричка та її рій – с. Оксана Костра бій, рій «Чарівні Білочки»
  • Найкращий гурток та виховник – г. "Пірати" (к.ч. 49 ім. І. Миколайчика, ст. пл. Олег Бабецький)
  • Найкращий захід УПЮ – Андріївські Вечориці (к.ч. 56 ім. М. Рудницької)

  • Найкращий табір УПЮ – табір «Велика гра» (к.ч. 59 ім. С. Ленкавського, комендант Владислав Соха)
  • Найкращий юнак – пл. розв. Роман Твердохліб
  • Найкраща юначка – пл. розв. Віта Курчак
  • Найкращий курінь УПЮ та зв’язковий\а – к.ч. 56 ім. Мілени Рудницької, ст.пл.вірл. Богдана Провальна, БлиСк

  • Найкращий старшопластун – ст. пл. Олег Бабецький
  • Найкраща старшопластунка – ст. пл. Анна Лотовська, БлиСк
  • Найкращий курінь УСП – п.к. "Бунтарки" 
  • Найкращий сеньйор – пл. сен. Андрій Винницький, ВБ

У кінці нагородження відбулось те, на що чекали усі з нетерпінням, а саме виступ гурту ОТ VINTA! Хлопці підірвали зал і змусили танцювати усіх, від малого до великого, і це було зробити дуже просто, адже під їхні хіти не можливо всидіти у кріслі. Також кожен бажаючий зміг відчути себе зіркою – Юрко Журавель, лідер гурту, запросив усіх потанцювати, поспівати та подуріти на сцені і охочих виявилось так багато, що аж бракувало місця. :)

Зарядивши усіх позитивною енергетикою та хорошим настроєм на увесь наступний рік, Юрко Журавель привітав пластунів зі 103 річницею Пласту та запросив до громадського ресторану «Urban Space 100» на презентацію своєї авторської книги шаржів та карикатур «Карикадурка».

Дякуємо усім, хто долучився до створення неймовірного свята з нагоди Дня Першої Пластової присяги у Івано-Франківську!

Автори світлин: Володимир Гарматюк, Ірина Шевченко, Уляна Басараб-Ганчак, Юрій Гриньків


Джерело: Пластовий портал
[Пласт]