30.04.2015

ІІ День скаутів Закарпаття

Минулої неділі, 26-го квітня, молодь, одягнена в костюми і галстуки скаутів наповнила село Вишково. З усіх куточків Закарпаття приїхали скаути. Закарпатська угорська організація скаутів («KáMCSSZ») вже другий рік поспіль організовує День скаутів, метою якого є ознайомити з рухом якомога більше людей, а також створити для команд скаутів, які діють далеко одна від одної, можливість зустрітися. Всі ці цілі здійснилися і цього року, адже відбулася суспільна подія з хорошою атмосферою, в якій взяло участь близько 300 осіб.

Місце для проведення події було надано Вишківською ЗОШ №2 ім. Ференца Келчеї, де після урочистого підняття прапора, лідер руху «KáMCSSZ» і основний організатор заходу Беата Молнар привітала учасників і ознайомила з програмою дня. Офіційно відкрив подію президент «KáMCSSZ» Пал Попович, після цього господар події і командир 8 сотні Вишківської команди скаутів ім. Ференца Келчеї Йожеф Чебель та інші ведучі руху розпочали день з казкою, пов’язаною днем Святого Георгія. Відкриття вшанував своєю присутністю реформатський пастор Янош Гейдер, директор місцевої середньої школи Ласло Форгон, і голова середньої ланки Закарпатського угорського культурного товариства («KMKSZ») Верхньої Тиси Йожеф Шарі.  Оскільки ця подія відбувалася у неділю, День скаутів розпочався зі служби в церкві. Дуже гарна Вишківська реформатська церква була переповнена скаутами. Потім гурт «Вішкі Бічкашок» грали музику для танців, а тим часом Еніка Вароді з Іштваном Йокобом навчали дітей та дорослих різним танцям місцевого краю. Надворі учасники змогли спробувати свої навички у виготовленні оригамі, ляльок з тканини, браслетів. Найпопулярнішими заняттями дня були їзда верхи та стрільба з лука, щоб спробувати які, молодь вишикувалась у довгі ряди.

Вишківські скаути разом із батьками подбали про те, щоб більше сотні учасників не залишилися голодними, приготувавши смачне сало з цибулею і хлібом, бограч і смачні пиріжки. У другій половині дня люди різного віку могли знайти для себе цікаві заняття. Маленьких і великих скаутів організатори розважали різними змаганнями, а для змішаних вікових груп підготували змагання зі знання місцевості з перешкодами в різних точках села. Насичений день закінчився посадкою дерев на шкільному подвір’ї – представники закарпатських команд скаутів посадили два дерева. Організатори сподіваються, що наступного року в іншому місці, але з не меншою кількістю учасників, закарпатські скаути зможуть знову зустрітися. Цьогорічна подія відбулася за підтримки Міністерства людських ресурсів та Національного інституту сім’ї та соціальної політики Угорщини.

Аннамарія Якоб
Kárpátalja.ma

[WOSM]

Новина на мапі

Уся мапа новин!!!